Zelfmanagement en e-Health
e-Vita platform

e-Vita is een zorgplatform voor mensen met een chronische aandoening. Op e-Vita kunnen deelnemers de eigen medische gegevens inzien, educatie volgen en communiceren met de zorgverlener. Het platform heeft als doel het zelfmanagement van patiënten te ondersteunen en verbeteren en de zorgvraag richting huisartsenpraktijken te verminderen.
Om de effecten van het platform te meten wordt op verschillende manier onderzoek gedaan naar het gebruik door mensen met een chronische aandoening.
Om de effecten van het platform te meten wordt op verschillende manier onderzoek gedaan naar het gebruik door mensen met een chronische aandoening.
Onderzoek e-Vita Drenthe |
Onderzoek Destine Zwolle |
In 2012 is door de Stichting Zorg Binnen Bereik het platform e-Vita ontwikkeld om het zelfmanagement van mensen met een chronische aandoening te stimuleren. e-Vita is voor mensen met diabetes, COPD en hartfalen. Het platform voor diabetes is in samenwerking met het Kenniscentrum ontwikkeld.
De effecten en het gebruik van e-Vita worden wetenschappelijk onderzocht binnen het e-Vita onderzoeksprogramma. Het onderzoeksbureau van het Kenniscentrum onderzoekt wat de invloed van het gebruik is op de klinische waarden van de patiënt, het welzijn en de ervaren kwaliteit van leven, de mate van zelfredzaamheid en het ervaren van diabetes-gerelateerde stress. Daarbij wordt tevens gekeken naar de mate van interesse bij de verschillende gebruikers. Het onderzoek loopt in de regio Drenthe en is in het voorjaar van 2012 van start gegaan. Download het informatieblad. |
DESTINE staat voor Diabetes Education and Selfmanagement to INcrease Empowerment. Het onderzoek test de hypothese dat implementatie van een zorgplatform voor patiënten met DM2, ondersteund door zelfmanagement training, resulteert in een verhoogd gebruik van het zorgplatform, verbeterde participatie van de patiënt tijdens het consult en uiteindelijk een verbeterde kwaliteit van leven.
Het onderzoek loopt in de regio Zwolle en is in oktober 2014 van start gegaan. Download het informatieblad. |
Persoonlijk Gezondheidsplan

Een individueel zorgplan is een hulpmiddel om het 'zelf managen van gezondheid' bij patiënten te stimuleren. Op dit gebied zijn er vele landelijke ontwikkelingen, waaronder het Raamwerk Individueel Zorgplan van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden en het Referentiemodel van het NHG en Vilans. Individuele zorgplannen voor specifieke aandoenen werden reeds eerder ontwikkeld (o.a. diabetes en Vitale Vaten). In samenwerking met de Huisartsen Zorggroep Drenthe (HZD) is door het Kenniscentrum een Persoonlijk Gezondheidsplan ontwikkeld dat generiek toepasbaar is. In een pilot met 13 deelnemende praktijken is ervaring opgedaan om te werken met dit (papieren) plan met als doel de toepasbaarheid te toetsen in de praktijk.
Het project liep van mei 2013 t/m september 2014.
Belangrijkste conlusies uit dit project:
- Een wijziging in de gespreksvoering is cruciaal om te komen tot shared decision making en zelfmanagement.
- Het (digitaal) vastleggen van doelen en afspraken is onvoldoende. Het proces van stimulering zou meer ondersteund moeten worden.
- Het ontwikkelde PGP is een goede kapstok, die flexibel en op maat ingezet kan worden. Na afweging en persoonlijke bespreking kunnen doelen en afspraken vastgelegd worden.
- Draagvlak en visie op zelfmanagement vanuit zowel de zorggroep als de huisartsenpraktijk is van belang om benodigde veranderingen in gang te zetten.
Download het rapport.
Voor meer informatie neemt u contact op met Jolanda Groothuis.
Voor meer informatie neemt u contact op met Jolanda Groothuis.
Contact
Direct naar
- Certificering InEen
- Visie Kenniscentrum
- Standaardrapportages
- Maatwerk analyses
- e-Health projecten
- Onderzoeksonderwerpen
- Visie Kenniscentrum
- Standaardrapportages
- Maatwerk analyses
- e-Health projecten
- Onderzoeksonderwerpen